Formaat afbeeldingen

Headerfoto’s, foto’s bovenaan een webpagina, zijn dé blikvangers van je website. Zorg dat deze goed zijn, aan de eisen voldoen. De voorkeur hebben eigen foto’s, dus foto’s die gemaakt zijn op jouw bedrijf, van jouw activiteit, specifiek gericht op het onderwerp waarover die pagina gaat. 

Maar wat zijn goede foto’s? Uiteraard moeten ze technisch goed zijn, ze moeten

  • juist belicht zijn,
  • scherp zijn (het onderwerp),
  • de juiste sfeer weergeven,
  • de juiste uitsnede hebben,
  • etc. (in een volgend bericht hier meer over).

Uitsnede headerfoto’s

Meestal zijn headerfoto liggend, breed en niet hoog. Bijvoorbeeld 3:1. Belangrijk is ook dat het onderwerp rechts of links staat op 1/3.

Hieronder enkele voorbeelden. Je zult zien, dat veel, ook mooie foto’s, niet geschikt zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de lay-out van je website.

Uitsnede, waar topgevels wegvallen

Van deze foto zijn zowel de waterkant met boten, als de topgevels een belangrijk onderdeel van de foto. Een van tweeën valt weg. Toch kan het een mooie uitsnede zijn, waarbij de waterkant en de vele raampjes een mooie sfeer weergeven.

Uitsnede, waar belangrijke delen niet wegvallen

Deze foto is zeer geschikt als header. De lange rij huizen, de kade en een deel van de gracht blijven goed zichtbaar.

Let er wel op, dat er nog wat ruimte boven en onder de foto aanwezig blijft (extra ‘vlees’). Op kleinere schermen (o.a. mobiel) wordt de foto dan niet te smal.

Deze foto kan niet smal uitgesneden worden

Deze foto is niet geschikt als headerfoto. Je kunt van het bovenste deel van de foto niets missen, maar ook van het onderste deel.

Uitsnede, een goed voorbeeld

Deze foto is weer erg geschikt, om meerdere redenen. Er kan o.a. goed een smalle uitsnede worden gemaakt, het onderwerp bevindt zich op 1/3 en er is voldoende vlees aan de boven- en onderkant.

Uitsnede, waar het gestrekte been wegvalt

Deze foto is ook weer niet geschikt als headerfoto. het gestrekte been van de vrouw is een essentieel deel van de foto, die kun je niet wegsnijden. Ook staat het onderwerp iets te veel naar het midden. Het was beter geweest wanneer de foto op wat meer afstand was genomen en meer naar links.

Mooie uitsnede, er vallen geen belangrijke delen weg

Deze foto is weer erg geschikt, ook weerom meerdere redenen. Ook hier kan weer goed een smalle uitsnede worden gemaakt, het onderwerp bevindt zich op 1/3 en er is voldoende vlees aan de boven- en onderkant.

Wanneer je foto’s gaat maken voor je website, moet je duidelijk weten waar de foto komt te staan. Elke foto moet een verhaal vertellen, mooi, aantrekkelijk. Kies de juiste positie, zodat je een goede uitsnede kunt maken. Ga zonodig door de knieën, foto’s worden daardoor vaak interessanter.

In de toekomst zal ik meer tips geven. Mocht je een fotograaf nodig hebben, dit kunnen wij ook voor u verzorgen.

Lees onze verhalen op Facebook!

Regelmatig plaatsen wij berichten op Facebook. ‘Ter lering ende vermaak’. Vind onze pagina leuk, dan zul je zo nu en dan leuke weetjes tegenkomen of aanbiedingen.

Reageer / Neem contact op!

Vul je gegevens in en wij zullen z.s.m. contact met je opnemen. De velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

× Kan ik je helpen?